Mooi maken


Poedercoaten is een bewerkingsmethode voor het aanbrengen van een decoratieve en beschermende laag over het metaal. Het poeder dat gebruikt wordt bij dit proces is een mix van fijne pigmentdeeltjes en van hars, dit poeder wordt op het te coaten oppervlak gespoten. Deze coating is statisch geladen waardoor het zich hecht aan het eveneens statische geladen oppervlak van het te coaten materiaal. Hierna wordt het verhit zodat er een gladde beschermlaag ontstaat. Naast de bescherming maakt poedercoaten het materiaal ook een stuk mooier.

Wervelsinteren


Een andere wijze van poedercoaten is wervelsinteren; tijdens dit proces wordt de kleur er als het ware opgesmolten. Dit gebeurt door het object te verhitten en onder te dompelen in een tank, bad of vat waarvan de bodem luchtdoorlatend is. Door het wervelen van deze tank mengt de lucht zich met de poeder die zich in de tank bevindt, door het warmte verschil tussen het hete object en het relatief koude poeder wordt de poeder op het object gesmolten. Dit proces kan ook elektrolytisch plaatsvinden zodat er meerdere soorten poeders kunnen worden gebruikt. Tijdens dit proces wordt de poeder elektrostatisch geladen waardoor het zich aan het object hecht (vanwege de eigenschappen van sommige poeders smelt deze niet direct), hierna gaat het object de moffeloven in zodat de poeder er op smelt.

Vlamspuiten


Ook vlamspuiten is een manier van poedercoaten waarbij doormiddel van een vlam metaaldeeltjes of kleurpoeder op een object wordt gesmolten en zo een beschermend laagje aanbrengt.

Delen op