RSS

Bescherming


Anodiseren is het aanbrengen van een extra dikke beschermlaag, of beter gezegd het kunstmatig versterken van de natuurlijke oxydelaag. Eerst wordt het aluminium als een anode in een galvanisch bad gehangen, door het vrijkomen van zuurstof aan de anode wordt de al eerder natuurlijk gevormde oxydelaag nog dikker.
Hoewel de laag nu hard is, is het door de aanwezigheid van de vele poriën nog poreus. Deze fase kan gebruikt worden om het aluminium te kleuren en hierna het aluminium profiel in een warmwaterbad te leggen waardoor het geseald wordt.

Kleuren

  
Het gekleurd anodiseren kan op een aantal verschillende manieren. Zo is het mogelijk te anodiseren met organische of anorganische kleurstoffen, elektrolytisch inkleuren, direct in kleur anodiseren of door middel van zelfkleurend aluminium.

Bij het gebruik van organische kleurstoffen wordt de kleurstof toegevoegd aan het warmwaterbad en zo komt het terecht in de openstaande porien om zo een kleurlaag te vormen vlak voordat het aluminium gesealed wordt. Als het aluminium gekleurd wordt door middel van anorganische kleurstoffen worden de kleurstoffen ingebracht in de porien en door een chemische reactie vormt zich een gekleurde stof op het aluminium profiel.

Bij elektrolytisch inkleuren wordt het aluminium profiel in een bad gedompeld waaraan metaalzouten zijn toegevoegd. Door het gebruik van wisselstroom ontstaat een metaalneerslag op het aluminium. Als men direct in kleur anodiseert wordt het profiel in een bad gehangen waarin speciale zuren zich bevinden.
Tijdens het anodiseren onstaat een gekleurde oxidatielaag. Ook kan er aan de aluminium legering een stof toegevoegd worden waardoor er tijdens het anodiseren een gekleurde oxidatielaag gevormd wordt.


Delen opDelen op TwitterDelen op FacebookDelen op LinkedInDelen op Google+E-mail
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.